Dr Srđan Verbić

Fizicar, doktor fizike.

 

Srđan Verbić je rođen 27. maja 1970. godine u Gornjem Milanovcu.

Diplomirao je teorijsku fiziku na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega počinje da radi kao rukovodilac programa fizike u Istraživačkoj stanici Petnica. Magistarski rad iz oblasti veštačke inteligencije sa temom „Veza minimizacije slobodne energije, skrivenih Markovljevih lanaca i dekodovanja linearnih blok kodova“ odbranio je 2001. godine na Fizičkom fakultetu u Beogradu.

U januaru 2014. godine je doktorirao na Univerzitetu u Beogradu sa temom „Heuristike za maksimizaciju informacione vrednosti računarskih testova znanja“.

Od 2003. godine učestvuje u međunarodnoj studiji učeničkih postignuća PISA, a od 2005. do stupanja na dužnost ministra radio je u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u početku kao savetnik-koordinator za prirodne nauke, a od 2013. godine i kao rukovodilac Centra za ispite.

Dr Verbić je autor tri osnovnoškolska udžbenika iz fizike i recenzent više udžbenika i knjiga iz popularne nauke. Aktivno se bavi i promocijom nauke.

Stručna javnost ga posebno ceni zbog dvadeset godina iskustva u naučnom obrazovanju nadarenih srednjoškolaca, tokom kojih je organizovao oko 100 seminara i radionica za srednjoškolce, studente i nastavnike, kao i dvanaest konferencija mladih talentovanih srednjoškolaca. Vodio je projekat izrade predloga standarda za kraj obaveznog obrazovanja u prirodnim naukama. Veoma je aktivan u međunarodnoj mreži koja okuplja organizacije koje se bave talentovanim učenicima.

Dr Verbić je bio Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije 2014-16. godine.